ЕС и САЩ са твърде меки спрямо Сърбия и трябва да

...
ЕС и САЩ са твърде меки спрямо Сърбия и трябва да
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: ЕС и САЩ са твърде меки. Да накарат Сърбия да санкционира Русия

ЕС и Съединени американски щати са " прекомерно меки "  спрямо Сърбия и би трябвало да й слагат краен период за приемане на наказания против Русия.

Това разгласи министър председателят на Косово Албин Курти в изявление за " Файненшъл таймс ". Брюксел и Вашингтон " би трябвало да трансформират метода си и да дадат период на Сърбия да наложи наказания на Руската федерация и да спре да се пробва да седи на три или четири стола по едно и също време ", добави той.

Сръбският президент Александър Вучич поддържа тесни връзки с Москва и Пекин, като в същото време се стреми към участие в Европейски Съюз и градивни връзки с Вашингтон. Вучич отхвърли да наложи наказания против Русия, само че разреши доставките на създадени в Сърбия муниции за Украйна.

" След като Сърбия наложи наказания на Руската федерация, това ще е моментът, в който те ще покажат, че желаят да се интегрират в Европейски Съюз, а Сърбия без Русия не може да заплаши сигурността на континента. Тогава ще им допускам, че желаят мир. И Съединени американски щати, и Европейски Съюз няма да се пробват повече да ги умиротворяват ".

Косово разгласи независимостта си от Сърбия през 2008 година Отношенията сред двете страни остават напрегнати и през днешния ден. Преговарящите от Европейски Съюз предходната година подписаха предварителна договорка, съгласно която Белград импровизирано трябваше да признае държавността на Косово, до момента в който Прищина се ангажираше да обезпечи известна степен на самоуправление за 10 общини със сръбско болшинство.

Споразумението по този начин и не беше приложено и напрежението ескалира поради опитите на косовските управляващи да наложат цялостна власт над регионите със сръбско болшинство в Северно Косово. През септември имаше престрелка сред косовската полиция и десетки сръбски паравоенни формирования, които се бяха барикадирали в манастир в района. Белград отхвърли да има присъединяване в офанзивата, макар че паравоенните разполагаха с голямо количество сръбски оръжия. Отношенията на Курти с Брюксел и Вашингтон се обтегнаха, откакто западните представители го упрекнаха в груби и контрапродуктивни опити да затегне хватката на Прищина върху регионите с болшинство на етнически сърби.

След като сърбите бойкотираха локалните избори през 2023 година, Прищина номинира за кметове етнически албанци, които завоюваха без никаква конкуренция в региони със сръбско болшинство, тук-там единствено с няколко гласа. Косово е разположило тежко въоръжени специални полицейски части на север, които преди седмица нахлуха в няколко клона на сръбска банка в северната част на страната и конфискуваха пари в сръбска валута. Динарът беше неразрешен като разменно средство в Косово по-рано тази година, макар че доста от косовските сърби получават заплати или пенсии във валутата. Косово употребява еврото.

Курти, който е министър председател от три години и му предстоят избори следващата година, разгласи, че рестриктивните мерки произтичат от Конституцията на страната му, която планува единствено едно средство за заплащане. Той акцентира, че две трети от сърбите са получили помощи от Косово в евро. Премиерът отхвърли да каже по кое време Прищина ще изтегли специфичните си елементи от северните общини, само че настоя, че недоволствата на сърбите от тяхното наличие понижават.

Курти призна, че " от време на време има разлики " с неговите европейски и американски съдружници, " когато става въпрос за тактики, интервенции и тактики на място, от една страна, и когато става въпрос за връзки със Сърбия ", само че не и във връзка с полезностите или правилата. Той съобщи, че " мекият "  подход на Запада е " разследване от огромните очаквания, че Сърбия ще скочи в западния либерален лагер ".

" Според мен сме чакали прекомерно дълго, с цел да имаме към момента вяра ", разгласи министър председателят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР